torstai 9. heinäkuuta 2015

"Leskirouva Malménin kiiltäviä, kastanjanruskeita hiuksia suojasi batistipalttinasta ja röyhelöistä koottu pitsimyssy..."*

Elegantteja myssyjä englantilaisesta La Belle Assemblée-lehdestä vuodelta 1812.
Eurooppalaiset naistenlehdet löysivät tiensä myös Suomeen ja Ruotsiin.
Holhokin sankarittaren hyväsydäminen suojelijatar leskirouva Malmén on perin ihastunut somiin pitsimyssyihin ja pöyheisiin kampauksiin. Hän ei missään tapauksessa esiintyisi muiden edessä ilman tyylikästä myssyä. Varhaisella 1800-luvulla naimisissa olevat naiset ja lesket käyttivät sisätiloissa ollessaan myssyä. Ulos lähtiessä hattu aseteltiin myssyn päälle. Hurmaavia pikku päähineitä valmistettiin esimerkiksi musliinista, pellavasta ja hienosta puuvillasta ja ne koristeltiin pitseillä ja röyhelöillä, kirjonnalla, tyllillä tai nauhoilla. Myssyjä ommeltiin usein kotona, mutta niitä saattoi ostaa myös myssyntekijättäriltä tai modisteilta.

Ylläolevan kuvan myssyistä vasemmanpuolimmainen on niin sanottu "lejeune"-myssy. Se on ommeltu pilkullisesta musliinista ja koristeltu ranskalaisin pitsein sekä vaaleanpunaisin nauhoin. Oikeanpuolimmainen myssy puolestaan on herkullinen, pitseistä ja musliineista, sinisesta nauhasta ja ruseteista koottu luomus. Myssymuoti vaihteli alinomaa ja oli tärkeää pysytellä ajan hermolla viimeisimpien trendien suhteen. Eräs suosittu myssymalli aamuaikaan oli korkeakupuinen ja leuan alta nauhoilla solmittava cornette. Esimerkiksi ruotsalainen Veckoskrift för Fruntimmer antoi vuonna 1824 lukijattarilleen tiedoksi, että "englantilainen pitsicornette tai demi cornette [...] on korvaamaton osa aamuasua".

*Holhokki, s. 294