torstai 26. lokakuuta 2017

"Kuinka usein ovatkaan tanssiaiset, niin, yksi ainoa valssi saaneet aikaan onnettoman avioliiton solmimisen..."*


Professori Karl von Raumerin (1783-1865)
tyttöjenkasvatusoppaan ruotsinkielinen käännös,
jota tutkin pro gradu -työssäni. SKS: Helsinki, 1870.
Saksalaisen professori Karl von Raumerin tyttöjenkasvatusoppaan ruotsinkielinen käännös Flickors uppfostran ilmestyi Suomalaisen Kirjallisuuden Seura julkaisemana Helsingissä 1870. Tutkin sitä joitakin vuosia sitten valmistuneessa pro gradu -työssäni. Pehmeäkantisessa pikku kirjasessa annetaan neuvoja kaikkiin mahdollisiin tilanteisiin, joihin nuori neito voi joutua. Oppaaseen perehtymisen kautta kiinnostukseni tyttöjen historiallista kasvatusta kohtaan kasvoi ja johti siihen, että tätä nykyä teen aiheesta tohtorinväitöskirjaa.

Tutkimustyön kuluessa aloin miettiä, kuinka aikakauden kasvatusihanteet vaikuttivat yksilön elämään. Niin sai alkunsa ajatus Kultaportin kaunottarien sankarittarista Adelesta, Margarethasta ja Beatrciesta. Tyttökolmikko kokee käytännössä, millaista on pyrkiä elämään arvon professori von Raumerin ohjeiden mukaan. Neitojen esiliinana toimiva markiisitar Château on näet perin ihastunut oppaaseen ja vaatii tyttöjä tutustumaan siihen ahkerasti:

"Äskeiseen puheenaiheeseen sopisi kohta, jossa tohtori von Raumer puhuu naisen toiminta-alueesra", hymisi markiisitar selaten pientä kirjaa. "Kas tässä! Nainen on luotu elämään kodin piirissä", hän riemuitsi. "Naisen ei tarvitse huolehtia ulkomaailmaan lukeutuvista asioista vaan hän voi keskittyä tekemään kodista viihtyisän elinympäristön miehelle ja lapsille."**

* Karl von Raumer: Flickors uppfostran, SKS 1870
** Sara Medberg: Kultaportin kaunottaret, Otava 2017